torsdag 26 januari 2012

Europas ekonomiska kris kan förvärra den säkerhetspolitiska hotbilden

Andra länders statsfinansiella våndor är på väg att öka Sveriges relativa betydelse för både militärt och annat försvar. Om detta skrev jag nyligen i Eskilstuna-Kuriren (lib).

"Alla nordiska länder får räkna med att ta ökat eget ansvar för säkerheten mot militära och andra hot, med konsekvenser både budgetmässigt och i politisk samverkan med varandra - och eftersom vi är så små, med andra."

Större faror kan dock stå för dörren:

" Om den ekonomiska krisen leder till sammanbrott i vissa europeiska länder kan det bli helt nya säkerhetshot. Med statsmakt i upplösning kan extremistiska rörelser ta över, utomeuropeiska diktaturer kan få brohuvuden i Europa för allsköns skumrask och agentverksamhet. Nationalistiskt överhettade regionala konflikter kan flamma upp.

Europas förmåga att sätta stopp innan det går för långt påverkas också av att oförmågan att hantera ekonomin. Det skadar bilden av Europa som demokratiskt och modernt föredöme.

EU-områdets ”mjuka makt” håller på att ödeläggas. Det kan globalt öka diktaturernas kaxighet, med åtföljande krig och andra konflikter.

Det här talar naturligtvis i första hand för att det är oerhört viktigt att reda ut den ekonomiska krisen i ordnade former, och att inte i kortsynt snålhet låta saker som kan räddas gå över styr.

De mer välordnade nordiska länderna kan få ökad betydelse som förebilder. Men vi behöver också ha resurser och beredskap för en omvärld som om tio år kan vara farligare än i dag. "

*
Hela artikeln finns på den här adressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.