lördag 23 oktober 2010

Lästips i samhällskunskap: Bloomberg News avslöjar hur Google undviker att betala skatt

De så kallade skatteparadisen används för många saker som inte tål dagsljus. Efter 11 september 2001 ökades trycket mot dessa fristäder för fiffel och båg, knarkpengar och skumma transaktioner mellan diktatorer och deras hantlangare.

En hel del har uträttats de senaste åren när det gäller att tvinga fram samarbete från länder som satt i system att underlätta skattebedrägerier och hjälpa till att dölja de verkliga ägarförhållandena i olika verksamheter.

Men det finns mer kvar att göra.

Här är ett lästips om hur mycket skatteundandragande som är möjligt när stora företag utnyttjar skentransaktioner mellan olika länder för att få fram vinster i länder med nollbeskattning eller mycket låg beskattning, medan de förluster som inträffar deklareras i länder med relativt höga bolagsskatter.

Hur det mycket lönsamma Internetföretaget Google gör för att komma undan amerikanska och andra bolagsskatter beskrivs i en artikel hos Bloomberg News, ett av världens ledande nyhetsmedier i fråga om affärsjournalistik. Artikeln finns på den här adressen.

Google sänker sin effektiva skattesats för bolagsskatt till endast 2,4 procent. Detta sker genom att med konstlade transaktioner och riggad internprissättning skicka vinsterna först genom Irland och sedan genom Nederländerna, varefter de går till ett sådant skatteparadis som Bermuda.

Det är värt att lägga märke till att två EU-länder här har nyckelroller i att underlätta och stimulera systematiska manipulationer för att undvika skatt i andra länder som är deras vänner och i Nederländernas fall också deras allierade i Nato.

Irlands och Nederländernas roll i sådana mindre vackra sammanhang är ingen direkt nyhet. Andra EU-länder som figurerat när det gäller att främja skatteflykt och kamouflera de verkliga ägar- och intresseförhållandena är Österrike och Cypern. Även Belgien och Luxemburg hör till dem som tvingats backa en del när trycket mot skatteparadis och andra liknande förfaranden ökats inom bland annat OECD. Detsamma gäller Schweiz och Liechtenstein.

Men som sagt läs gärna artikeln från Bloomberg News - den är en lektion i samhällskunskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.