torsdag 28 oktober 2010

Intressant debatt som berör Vetlanda - i tidningen i Växjö, men inte i Vetlanda

Vi som bor på småländska Höglandet får det mesta av våra lokalnyheter i Smålands-Tidningen / Vetlanda-Posten (-). Det händer ibland att sådant som hänt på Höglandet kommenteras och debatteras på andra håll i landet, och om sådana diskussioner brukar det inte stå något i Smålands-Tidningen / Vetlanda-Posten.

Ett nu aktuellt fall är de ledarkommentarer som Smålands-Posten (m) i Växjö har haft om en på sina håll mycket uppmärksammad dom i Eksjö tingsrätt. Diskrimineringsombudsmannen (DO)hade stämt Vetlanda kommun för vad som sades vara diskriminering av skolpersonal mot romska kommuninvånare.

När detta skadeståndsmål prövades i Eksjö tingsrätt förlorade DO och staten fick betala kommunens rättegångskostnader. Tingsrätten ansåg att DO hade lämnat uppgifter som inte höll vid prövning och riktade en ovanligt hård kritik mot DO-myndighetens arbetssätt och mot kvaliteten i den argumentation som hade framförts om att Vetlanda kommun skulle vara skadeståndsskyldig.

Om detta har det nu varit två högst intressanta ledaratiklar i Smålands-Posten och dessutom ett inlägg där DO Katri Linna försvarar sig. Smålands-Posten angriper det sätt som den statliga myndigheten skött sin myndighetsutövning på. Detta är förmodligen okänt för de flesta som läser Smålands-Tidningen / Vetlanda-Posten.

Alla tre artiklarna är dock tillgängliga på nätet.

Smålands-Postens första ledare i ämnet finns här.

En replik från DO Katri Linna samt en ytterligare ledarkommentar från Smålands-Posten finns här .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.